nedjelja, 17. prosinca 2017.

John Green

John Michael Green (rođen 24. kolovoza 1977.) je američki autor, vlogger, pisac, producent, glumac i urednik. Osvojio je nagradu Printz za svoj debitantski roman "Looking for Alaska" i njegov šesti roman "The Fault in Our Stars, koji je u siječnju 2012. debitirao na popisu The New York Times Best Sellera . Filmska adaptacija otvorena je na broj jedan u blagajni.  Godine 2014. Green je bio uključen u popis časopisa Timeod 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.  Drugi film koji se temelji na zelenoj knjizi " Paper Towns"objavljen je 24. srpnja 2015.
John Green by Gage Skidmore.jpg
Green na Vidconu 2014.godine
Osim što je romanopisac, Green je također poznat po svojim pothvatima na usluzi YouTube . Godine 2007. pokrenuo je VlogBrotherskanal s bratom Hankom Greenom . Od tada, John i Hank pokrenuli su događaje kao što su Project for Awesome i Vidcon i stvorili ukupno 11 online serije, uključujući Crash Course , obrazovni kanal podučavanja književnosti, povijesti i znanosti, a kasnije se pridružio tečajevima iz ekonomije, američke vlade, Astronomija, politika, filozofija, psihologija, mitologija, sociologija, kemija, američka povijest, svjetska povijest, računalna znanost, igre i povijest filma / produkcijaGreen je rođen u Indianapolisu , Indiji Mikeu i Sydney Green.  Tri tjedna nakon što je rođen, njegova obitelj preselila se u Michigan, a potom u Birmingham, Alabama i konačno u Orlando, Florida .  On je pohađao Glenridge Middle School i Lake Highland pripremne škole u Orlandu.  Kasnije je pohađao školu Indian Springsa izvan Birminghama, Alabama, koji je diplomirao 1995. Kasnije je upotrijebio Indian Springs kao nadahnuće za glavnu postavku svoje prve knjige, u potrazi za Alaskom .  Green je diplomirao na Kenyon Collegeu 2000. godine s dvostrukim studijem engleskog i vjerskog studija .  On je govorio o tome da je zlostavljan i kako je napravio život kao tinejdžer bijedan za njega. 
Nakon što je završio fakultet, Green je proveo pet mjeseci kako radi kao studentski kapelan u Nationwide Children's Hospital uColumbusu u državi Ohio, dok je upisao na Školu božanskog Sveučilišta u Chicagu (iako nikada nije pohađao školu).  Namjeravao je postati biskupski svećenik , ali njegova iskustva rada u bolnici s djecom oboljelim od opasnih bolesti nadahnula su ga da postane autor i kasnije napisati The Fault in Our Stars . 
Green je živio nekoliko godina u Chicagu , gdje je radio za knjigu časopisa Booklist kao pomoćnik za izdavačku djelatnost i produkcijski urednik tijekom pisanja traži Aljasku. [9] Dok je bio tamo, pregledao je stotine knjiga, osobito književne fantastike i knjige o islamu ili srodnim blizancima . Također je kritizirao knjige za The New York Times Book Review i stvorio izvorne radijske eseje za NPR -ovesve stvari razmotrene i WBEZ , Chicago's javne radio stanice. Green je kasnije dvije godine živio u New Yorku, a njegova supruga pohađala je diplomu.

2 komentara: